Чи існує життя після смерті?

Питання життя після смерті споконвіку наповнювало уяву людства інтригою та схвильованістю. Ні догматичні системи вірувань, ані величезні стрибки в науці не допомогли знайти відповіді на ці запитання. То що ж відбувається після смерті? Містик розповідає…

Садхгуру: У йозі ми бачимо тіло як п’ять вимірів або п’ять оболонок. Фізичне тіло відоме як «Аннамая Коша». «Анна» означає їжа, отже це тіло фізичних накопичень через їжу. Наступний вимір називається «Маномая Коша», або психічне тіло. Третій вимір називається «Пранамая Коша», що означає енергетичне тіло. Фізичне, психічне та енергетичне тіло – це фізичні виміри життя. Наприклад, ви чітко бачите, що лампочка фізична. Електрика, електрони, що протікають по дроту, також є фізичними. Так само і світло, яке виходить від лампочки. Всі три є фізичними феноменами. Подібним чином, фізичне тіло є грубим, психічне тіло тоншим, а пранічне тіло ще тоншим, але всі вони є фізичними. Карма людини відбивається на тілі, розумі та енергії. Кармічний відбиток або кармічна структура – це цемент, який тримає вас у фізичному тілі. Хоча карма є обмеженням, в той же час, лише завдяки кармічній складовій ви можете триматися в тілі і бути у цьому світі.

Коли хтось помирає, ми говоримо:
«Цієї людини вже немає». Але це не так.
Людина вже не така, якою ви її знаєте,
але вона все ще існує.

Наступні два виміри називаються «Вігнанамая Коша» та «Анандамая Коша». Вігнанамая Коша є нефізичним, але пов’язаним з фізичним. «Вішеш Гнана» або «вігнана» означає надзвичайне знання або знання того, що виходить за межі чуттєвого сприйняття. Це ефірне тіло. Це тимчасове тіло – перехід від фізичного до нефізичного. Воно не є ні фізичним, ані нефізичним, але воно виступає у якості зв’язку між ними. Анандамая Коша – це тіло блаженства. Воно є абсолютно нефізичним. Воно не має власної форми.

Чи є життя після смерті?

Коли хтось помирає, ми говоримо: «Цієї людини вже немає». Але це не так. Людина вже не така, якою ви її знаєте, але вона все ще існує. Фізичне тіло розпадається, але психічне та пранічне тіло продовжують існувати залежно від сили карми. Аби знайти інше тіло, інтенсивність кармічної структури повинна спадати, вона повинна стати пасивною. Якщо кармічна структура стає слабкою, тому що вона пройшла свій шлях, вона дуже легко знаходить інше тіло. Коли людина відпрацьовує відведену для цього життя карму, вона помирає просто так – без хвороб, нещасних випадків та травм. Така людина може знайти інше тіло за кілька годин

Якщо людина закінчує своє життя і помирає спокійно, процес переродження відбувається дуже швидко. Однак якщо кармічна структура дуже інтенсивна, незавершена, то вона повинна її закінчити. У такому разі знадобиться набагато більше часу, щоб знайти інше тіло. Саме це стосується привидів. Ви можете їх бачити, оскільки вони мають більш інтенсивні кармічні структури. Навколо вас незліченна кількість таких істот, знаєте ви це чи ні, але більшість із них ви не відчуєте, бо їхня карма розсіюється. Вони просто чекають на розсіювання, перш ніж знайдуть інше тіло.

Куди ми потрапляємо після смерті?

Наше тіло – шматочок Землі, який ми підібрали. Яке б ми не створили тіло за своє життя, нам все доведеться віддати назад. Атом до атому. Коли справа доходить до розуму, дискреційний інтелект зникає у процесі помирання. Вся інформація, яка збиралась протягом життя – в тонкому тілі та розумі, а також інформація, яка називається карма, програмне забезпечення – все ще залишається, але дискреційний інтелект, або розсудливість зникає.

Якщо ви переходите в приємний
стан існування – це рай.
Якщо ви переходите в неприємний
стан існування, це називається пеклом.

Скажімо, сьогодні ви дізнались, що акції впали і ви втратили багато грошей. Але у вас достатньо розсуду, щоб подумати: «Добре, все нормально, я втратив це, але все ще маю це. Нехай я буду щасливим сьогодні», і ви можете зайнятись чимось цікавим і бути щасливим.

Якщо ви втрачаєте розсуд, тоді ви переходите в компульсивно-депресивний стан. Ви будете дотримуватися своїх тенденцій та схильностей, незалежно від того, яку якість ви здобули протягом життя. Отже, втрачаючи тіло, ви втрачаєте і свій розсудливий інтелект; після цього ви функціонуєте лише за своїми тенденціями, куди б вони вас не завели, залежно від типу програмного забезпечення, яке у вас є.

Оскільки більше не залишається розсудливості та розбірливості, якщо вкласти одну краплю приємності в розум того, хто покинув тіло, ця приємність помножиться в мільйон разів. Цього можна досягти через певні ритуали, які допомагають як тим, хто вже помер, так і тим, хто їх проводить. Якщо, виконуючи певні ритуали, ви покладете одну краплю неприємності, ця неприємність помножиться в мільйон разів. Це трохи як з дітьми – вони виходять грати, поки не знесиляться і більше не зможуть продовжувати, оскільки вони не мають необхідної розбірливості щодо того, коли треба зупинитися.

Посмертні ритуали – це не просто допомога померлій людині в її подальшій подорожі, це також користь і для тих хто ще залишився тут, бо якщо померла людина залишає багато безладу після себе, це поганий знак для її близьких. Йдеться не про привидів, які будуть турбувати, але це вплине на атмосферу. Це впливатиме на оточуючих, психологічно. Це також вплине на якість життя навколо. Ось чому кожна культура у світі має свої ритуали для померлих.

Отже, після смерті розсудливість повністю відсутня. Тоді, яку б якість ви не вкладали в розум, після смерті вона помножиться в мільйон разів. Це те, що називають раєм і пеклом. Якщо ви переходите в приємний стан існування – це рай. Якщо ви переходите в неприємний стан існування, це називається пеклом. Це не географічні місця, але реалії, які переживає безтілесне життя.