Калі Юга: коли вона закінчилась і чого чекати далі?

Чи знаєте ви, що Калі Юга вже закінчилася і починається нова ера розширеного світосприйняття? Садгуру пояснює, яким чином Крішна передбачив великий період духовного зростання і розвитку людського розуму за 5000 років до настання цієї ери

Садгуру розповідає про науку, яка стоїть за циклом чотирьох Юг і вираховує час з початку Калі Юги після війни на Курукшетрі.

Цикли на небі та в тілі людини

Садхгуру: В йогічній астрономії ми ділимо траєкторію обертання Землі навколо Сонця на 27 сегментів, званих накшатра. Кожна накшатра в свою чергу ділиться на чотири рівні сектори, які звуться падами або кроками. Якщо помножити 4 на 27, то отримаємо 108. Ці 108 одиниць відображають 108 кроків, які Земля здійснює в космосі. Кожна накшатра дорівнює половині тієї відстані, яку Місяць робить, обертаючись навколо Землі. Цикли всередині людського тіла також пов’язані з цими процесами.

Накшатри і пади

В організмі жінки є очевидні цикли у 27,55 дня, якщо вона абсолютно здорова. У чоловічому тілі цикли не такі виразні та менш очевидні – вони відбуваються по-іншому і мають більший проміжок часу. У будь-якому випадку, циклічні процеси постійно відбуваються у Сонячній системі та у всьому Космосі. Мікрокосм і макрокосм грають свою гру за єдиними правилами. Але хто встановлює ці правила? Якщо ви думаєте, що макрокосм буде грати за вашими правилами, ви змарнуєте своє життя. Якщо ви налаштовуєтесь на правила макрокосмосу, ваше життя вийде за рамки ваших очікувань.

Цикл чотирьох Юг

Прецесія (поступове обертання осі Землі) рівнодення – це проміжок часу, який потрібен осі Землі, щоб пройти повний цикл зодіаку. Щоб пройти через один градус зодіаку планеті потрібно 72 роки, і 25920 років, щоб пройти повне коло в 360 градусів. Половина мандрівки займає 12 960 років і охоплює чотири Юги. Сатья Юга триває 5184 роки. Трета Юга триває 3888 років. Двапара Юга триває 2592 роки. Калі Юга триває 1296 років. Ці чотири Юги разом узяті займають 12 960 років.

Коли почалася Калі Юга?

Історію індійського епосу Махабхарата потрібно розглядати в певному контексті. У 3140 р. до н.е. закінчилася війна в Курукшетрі, і в 3102 р. до н.е. Крішна покинув своє тіло. Через три-чотири місяці після війни розпочалася Калі Юга. Станом на 2012 рік нашої ери, ера Крішни закінчилася 5114 років тому. Якщо відняти 2592, що є сукупною кількістю років двох Калі Юг, що знаходяться внизу еліпса, який описує осьову прецесію, ви отримаєте 2522 роки. Це означає, що ми вже пройшли 2522 роки Двапара Юги, і оскільки її загальна тривалість становить 2592 роки, до її закінчення ми маємо ще 70 років. У 2082 році ми завершимо Двапара Югу і перейдемо до Трета Юги. Перед тим, як перейти до цієї нової ери благополуччя та піднесення людської свідомості, світ пройде через нові потрясіння. Не обов’язково з точки зору війни, але, ймовірно, з точки зору проблем пов’язаних з перенаселенням та стихійними лихами.

Юги і свідомість людини

Сонячна система із Сонцем та планетами навколо рухаються по галактиці. Нашій Сонячній системі потрібно 25920 років, щоб завершити один повний цикл навколо більшої зірки . Зважаючи на вплив космосу на нашу планету, ми вважаємо, що ця велика зірка чи велика система, навколо якої крутиться наша Сонячна система, розташована не в центрі орбіти, а десь збоку. Щоразу, коли наша Сонячна система наближається до цієї великої системи, всі істоти, що живуть у нашій системі, стають більш чутливими до внутрішніх перетворень. Щоразу, коли наша система віддаляється від неї, істоти, що живуть у нашій системі, стикаються з найнижчим рівнем духовного розвитку – ми говоримо, що це Калі Юга.

Коли наша Сонячна система наблизиться до «Супер Сонця», розпочнеться Сатья Юга. Людський розум буде на найвищому рівні свого розвитку. Здатність людей пізнавати життя, здатність людей спілкуватися, здатність людей радісно жити буде на максимумі. Або іншими словами, у людей буде високий рівень свідомості. Все, що потрібно, щоб добре жити на цій планеті – це свідомі люди.

У Сатья Юзі здатність людини спілкуватися буде на найвищому рівні, оскільки ефір буде дуже близьким. Зараз ефірна сфера планети піднята до певної точки. Проте був час, коли він був набагато вищим. Коли ефір дуже близький і я хочу щось сказати вам, мені не потрібно відкривати рота. Навіть коли у мене заплющені очі, ви будете знати, які в мене думки. Коли ефір трохи підніметься, але все ще знаходиться на певній відстані, ви не зможете прочитати мої думки, якщо я заплющую очі. Але якщо я відкрию очі і погляну на вас, ви зрозумієте, що я хотів передати.

Ефір і духовні можливості

Якщо ефір хоча б трохи підніметься, ви зможете це помітити, слідкуючи за своїм диханням. Якщо ви підете в ліс, через деякий час ви побачите, що ваша здатність відчувати запахи підніметься, адже можливості вашого зору стануть певною мірою обмежені. Більшість диких тварин орієнтуються в лісі тільки по запаху. Рівень ефіру в лісі є високим через високу концентрацію життєвої енергії. Оскільки рівень ефіру високий, тваринам не настільки потрібен зір. Якщо говорити, вони заплутаються. Коли рівень ефіру дуже низький, вам доведеться постійно говорити – інакше люди вас не зрозуміють. Навіть якщо ви будете багато говорити, вони вас не зрозуміють. Ви повинні говорити постійно, щоб змусити їх зрозуміти. Ефірний вміст в атмосфері визначає, наскільки ви чутливі до своєї здатності спілкуватися.

Крішна також сказав,
що через 5000 років настане
багатотисячний період часу,
який буде казковим.

У той же час, незалежно від того, в який час, в якій юзі, в якому планетарному положенні ми зараз перебуваємо, окремі люди можуть подолати свої обмеження. Все ж таки, окремі люди можуть проживати свою власну «золоту епоху» всередині себе. Навіть у найгірші часи для людства, в окремої людини завжди існує можливість зростати духовно.

Крішна казав, що в Калі Юзі, коли планета знаходиться далеко від Супер Сонця, ефір буде настільки низьким, що немає сенсу намагатися навчити когось йозі медитації, мантрам чи янтрам – вони цього не збагнуть. Просто навчіть людей відданості, вірі у Бога, релігійності у хорошому розумінні. Якщо вони будуть побожні, вони згенерують власний ефір. І завдяки вмісту ефіру в атмосфері вони стануть більш чутливими. Такий підхід не для недолугих, а для людей сенситивних. Проте навіть якщо ви найтвердіша гора в світі, ви все одно можете почати відчувати.

Тисячі років тому було сказано, що по мірі наближення Сонячної системи до Супер Сонця, людський розум розквітне і усвідомлення зв’язку людського тіла із космосом відбудеться природним чином. Зараз ми рухаємося до Трета Юги, що є другим найкращим часом, який може статися за цикл юг. Крішна також сказав, що через 5000 років настане багатотисячний період часу, який буде казковим. Ми цього не застанемо, але ми маємо змогу створити передумови для цього і отримувати задоволення від процесу створення «золотого часу» на планеті, що буде тривати протягом тисяч років. Це не просто передбачення або домисли. Це глибоке розуміння зв’язків, що відбуваються між людським розумом та планетою, на якій ми живемо. Ми не тільки живемо на цій планеті – ми є планетою. Якщо ви цього не зрозумієте сьогодні, ви зрозумієте це, коли вас поховають. Планета розуміє, що ви є її частиною – тільки ви думаєте щось інше про себе.

Махабхарата - історія кожної людини

Історія починається з помилкового уявлення про себе. Епос Махабхарата уособлює грандіозне невірне уявлення людей про життя; їх страждання, їх підйоми та падіння. Історія йде далі і далі просто тому, що люди намагаються гармоніювати з життям. Якщо хтось, хто знаходиться в гармонії з життям намагається щось пояснити, люди зрозуміють це не правильно. Світло не можна пояснити словами, але якщо ви відкриєте очі, ви зможете його побачити. Так само, якщо ви усвідомлюєте життя всередині вас, ви стаєте самим життям.

Неможливо пояснити життя. Розповідають лише для того, щоб надихнути, щоб відволікти вас від створення ілюзій про самого себе. Кожна людина запрограмувала себе на власні обмеження, і вважає, що це і є життя. Якщо скасувати ці обмеження, люди будуть відчувати страх, оскільки існування безмежне. Тому, якщо вони крутяться в одну сторону, треба певний час їх крутити навпаки, щоб вони відчували, що кудись йдуть.

Вся історія Махабхарати представляє собою саме ці зусилля. Незалежно від того, чим займаються герої історії, вони думають, що роблять це на благо. Незалежно від того, чи є це “добре для мене”, “добре для тебе”, або для будь-кого іншого, всі думають, що роблять це заради блага. Але кожен не є ні добрим, ні поганим, ні правильним, ні неправильним – історія просто продовжується. Історія не про конкретну людину.

Махабхарата підпадає під класифікацію Ітіхаса. В Індії є три категорії великих текстів: Ітіхаса, Пурана, Веда. Веди сповнені абстрактних ідей, наукових теорій і пояснень небесних подій. Пурани – це історії істот, які не є людьми. Ітіхаса – це історія людини, не з точки зору історії, хоча в ній є історичний елемент. Факти можуть бути вплетені в історію, але це перш за все історія про людину, історія про сенс життя. Тільки якщо це ваша історія, це може стати для вас процесом внутрішнього зростання.