Класична Йога: важливі умови

На цьому тижні, присвяченому класичній Йозі, ми розглянемо важливість підтримання правильного внутрішнього стану як до, так і під час практики йогасани.

Ми ознайомимося з кількома рекомендаціями, які допоможуть вам отримати максимальну користь від практики Хатха Йоги.

№1. Закриті очі

Садхгуру: Зоровий апарат є домінуючим у людини.  Коли ви заплющуєте очі, весь світ зникає, якщо тільки у вас в голові немає власного, ілюзорного світу!  При зосередженні на внутрішніх процесах очі закриваються природним чином, щоб зоровий апарат не відволікав нашу увагу на зовнішні подразники.  Заплющивши очі, ви все ще можете чути, нюхати і відчувати, але половина світу зникає.  Тому зосереджуватися на внутрішніх процесах найкраще із заплющеними очима.  Виконуючи асани, ви прагнете, щоб вони стали вашим внутрішнім процесом.

№2. Порожній шлунок

Практикуючи йогасани, ви повинні бути не лише з порожнім шлунком, але й із порожнім кишечником. Якщо ви хочете спрямувати свою енергію вгору, все, що не є тілом, має бути виведено з нього.  Йогічні практики — це не вправи, а спосіб перебудувати своє тіло і відтворити себе такими, якими ви хочете бути.  У такому разі не повинно бути нічого, крім самого тіла.

Йога означає, що ви починаєте співпрацювати з Творцем.  Ви не можете зробити все самі, але у ваших силах забезпечити необхідну атмосферу для того, щоб він виконав свою роботу.  Те, яким ви були створені від початку, не було вашим вибором.  Це сталося з урахуванням генетичної пам’яті.  Тепер же, крок за кроком, ви відтворюєте себе такими, якими хотіли б бути.

Бути партнером Джерела Творіння означає наповнення неймовірним розумом.  Таким розумом, що ви навіть не можете собі уявити.  На шляху до цього не повинно бути жодних перешкод: ні прийнятої їжі, ні вироблених відходів все має бути виведено.

№3. Холодна вода

Перед початком практики вкрай сприятливо зануритися або облити себе водою, температура якої повинна бути приблизно на 5-8 градусів нижче за кімнатну.  Таким чином, розкриваються пори в міжклітинному просторі, що вкрай важливо для практики Йоги, оскільки ми прагнемо, щоб тіло на клітинному рівні наповнилося енергією іншого виміру.  З цієї причини одна людина виглядає набагато жвавішою за іншу: коли клітинна структура заряджена енергією, вона зберігає молодість протягом довгого часу.

№4. Частота практик

У Йога-Сутрі говориться: “Sukham sthiram asanam”.  Мета полягає в досягненні стану, при якому ваша асана буде зручною та стабільною.  Ви можете залишатися в ній протягом будь-якого часу, при цьому сама асана не змінюється і не викликає жодного внутрішнього занепокоєння.  У такому разі ваше сприйняття постійно покращується.

Суть не в тому, щоб займатися йогою щодня або 2 рази на тиждень, а в тому, щоб розім’яти тіло до такого стану, щоб можна було зліпити його знову.  Тому весь час, який ви маєте в своєму розпорядженні, щоб зробити необхідну роботу над собою, ви повинні присвятити цьому процесу.

Це тіло — лише глина.  Воно «обпалюється» вашою кармою і твердне.  Вбудована пам’ять це те, що ми називаємо кармою.  Саме завдяки цьому банку пам’яті фізіологічна та психологічна субстанція тверднуть.  Ми намагаємось це змінити.  Ідея асани полягає в тому, що, працюючи з тілом, ви розминаєте його настільки, що через деякий час воно стає «необпаленим».  Після цього ви можете надати йому будь-яку форму, яку захочете, оскільки енергії рухливі.

№5. Використання дзеркал та музики

Під час практики Хатха Йоги ніколи не повинні використовуватися дзеркала або грати музика.  Культура використання дзеркал прийшла з бодібілдингу та тренажерних залів, бо там люди хочуть милуватися своїм тілом.  У Йозі такий підхід є абсолютно неприйнятним.  Якщо ви подивитеся на йогінів, їхня фізична будова цілком звичайна, вона не схожа на статуру атлетів.  Багато хто з них навіть має круглий живіт, адже вони ніколи не дивляться у дзеркало.  Єдине, чого вони прагнуть — це зростання.

Якщо ви хочете, щоб почало діяти те, що називають Джерелом Творіння всередині вас, тоді ваші тіло, розум і енергія повинні бути повністю задіяні.  Дивлячись у дзеркало, хіба ви дивитися в ньому тільки на себе?  Давайте будемо відвертими.  Ви дивитися на всіх інших, чи не так?  А під час практики асан найбільш важливим є ваш ментальний фокус.

Класична Йога вимагає з’єднання вашого тіла, розуму та енергії з вашим внутрішнім центром.  Те, що є Джерелом Творіння, що ми зазвичай називаємо Божественним, не проявиться, поки ви не будете залучені на 100%.  Якщо ви не вкладаєтеся або навіть трохи відхиляєтеся, воно не розкриється для вас.

№6. Розмови

Асана – це динамічний спосіб медитації.  Оскільки ви не можете сидіти спокійно, ви робите ще щось, щоб стати медитативним.  Зручна і стійка поза – це ваша асана.  При цьому ваше тіло спокійне, розум спокійний, енергії знаходиться на піку вібрації та балансу.  У цьому стані ви природно медитативні.  Асана є підготовчим кроком, щоб дійти такого стану.  Тому в певному сенсі асани це динамічний спосіб медитації.

Коли ви розмовляєте, багато аспектів серйозно змінюються: не лише у фізіологічному плані, а й у енергетичних параметрах.  Тому мовчання під час асани – це не просто рекомендація, це – вимога.  Розмовляти, перебуваючи у позі, абсолютно неприйнятно, оскільки ваша увага, подих і те, що відбувається з вашою енергетичною системою, має першорядне значення.  Інакше ви порушите цю систему.  Якщо ви хочете поспілкуватись, не потрібно виконувати асани.  Вирушайте на пробіжку та спілкуйтеся один з одним.

Примітка редактора: Ця стаття — уривок з промови Садхгуру на 5-місячній програмі підготовки викладачів Хатха-Йоги в Центрі Йоги «Іша».  Програма надає унікальну можливість набути глибокого розуміння Йогічної системи та навичок викладання Хатха-Йоги.

Кожна 5-місячна програма починається із середини липня (з Гуру Пурніми) і триває до початку грудня.  Додаткову інформацію можна отримати на сайті www.ishahathayoga.com або поштою info@ishahatayoga.com.